כנפי יונה - חברת הסעות בירושלים

..

30/05/2024

איך להימנע מבחילות בנסיעה ארוכה?

נסיעות ארוכות יכולות להיות מאתגרות לרבים מאיתנו, בעיקר אם אנחנו סובלים מבחילות ומאי נוחות, שכן תחושות אלו עלולות לפגוע בהנאה שלנו מהטיול או מהנסיעה. אבל אל דאגה, יש דרכים יצירתיות ופשוטות להתגבר על הבעיה ולהפוך את הנסיעה לנעימה ולנינוחה יותר. הכרת הגורמים לתחושה ויישום הטיפים הנכונים יכולים לעשות את ההבדל בין נסיעה לא נעימה לטיול מהנה ומשחרר. המשיכו לקרוא ותקבלו את כל הטיפים השווים לנסיעה נוחה ומהנה.


למה מרגישים בחילה בנסיעה?

סיבה נפוצה לתחושת זו בנסיעות היא “מחלת נסיעה או תנועה” (Motion Sickness). מדובר בתופעה פיזיולוגית שמקורה בחוסר התאמה בין המידע החזותי שהעיניים קולטות לבין תחושת התנועה שאברי שיווי המשקל מעבירים למוח. כאשר המוח מקבל אותות סותרים מהעיניים ומאיברים פנימיים, הוא מתקשה לעבד את המידע ועלול לגרום לסימפטומים כמו בחילה, סחרחורת וחולשה. גורם נוסף שיכול לתרום לתחושה זו במהלך נסיעות הוא חרדה או מתח נפשי. לעיתים, הפחד מפני הנסיעה עצמה או החששות לגבי היעד שאליו נוסעים מגבירים את המתח שלנו ומחמירים את הסימפטומים הגופניים. במצבים כאלה, הגוף משחרר הורמוני דחק שעלולים להשפיע על מערכת העיכול ולגרום לבחילה. ולצד כל אלה, גם גורמים סביבתיים בזמן הנסיעה עשויים להשפיע על הופעת בחילות. נסיעה בכבישים מפותלים או כאלו שיש בהם עליות וירידות תכופות, כמו גם מזג אוויר חם ולח, עלולים להגביר את הסיכוי לאי נוחות ובחילה. גם צפיפות וחוסר אוורור נאות ברכב עלולים להחמיר את המצב לחלק מהנוסעים הרגישים.

 

אז מה עושים?

למרבה המזל, קיימים מספר צעדים פשוטים ופתרונות מעשיים שיכולים לסייע בהפחתת הסיכוי לבחילות במהלך נסיעות ארוכות. חשוב לבחור את השיטות המתאימות לכם ביותר, בהתאם לצרכים האישיים ולנסיבות הספציפיות של הנסיעה. כדאי גם לזכור שמה שעובד היטב לאדם אחד לא בהכרח יתאים לאחר, ולכן מומלץ להתנסות בכמה שיטות עד למציאת השילוב האופטימלי.

תרופות מנע

שימוש בתרופות נוגדות בחילה יכול להיות יעיל מאוד לאלה הסובלים מבחילות חמורות. חשוב להתייעץ עם רופא לפני נטילת תרופות מנע, בעיקר אם אתם סובלים מבעיות רפואיות נוספות או נוטלים תרופות אחרות.

מיקוד המבט באופק

מיקוד המבט באופק יכול לסייע ביצירת התאמה בין האותות החזותיים, לאלה המתקבלים ממערכת שיווי המשקל בגוף. בעת נסיעה, נסו לבחור מושב המשקיף לנוף ברור ולהתרכז בנקודה יציבה בקו האופק. הימנעו מהסתכלות ממושכת על עצמים קרובים בתוך הרכב, מכיוון שהתנועה המהירה שלהם במרחב עלולה להגביר את תחושת חוסר ההתאמה במוח. טכניקה זו יכולה להיות יעילה מאוד בשילוב נשימות איטיות ועמוקות, אשר מרגיעות את מערכת העצבים. התמקדות בנקודה יציבה מחוץ לרכב, תוך כדי שאיפות ונשיפות מודעות, מאפשרת לגוף ולנפש להירגע ומסייעת בהפחתת החרדה והמתח שעשויים להחמיר את תסמינים.

לא לשקוע בסלולרי

התמקדות בפעילויות הדורשות מיקוד בנסיעה, כמו קריאה או שימוש בסלולרי, יכולה להחמיר את אי הנעימות. השתדלו להימנע מבהייה בטלפון הנייד או במכשירים דיגיטליים אחרים, בייחוד אם הם מציגים תוכן המשתנה במהירות או תנועה, כמו סרטוני וידאו. במקום זאת, מומלץ להעדיף טקסט פשוט או פעילויות שאינן דורשות ריכוז יתר, כמו ציור במחברת למשל.

חטיף קל

אכילת חטיף קל לפני הנסיעה ובמהלכה יכולה למנוע את תחושת הבחילה בזכות איזון רמות הסוכר בדם ואספקת אנרגייה עקבית לגוף. אולם, חשוב שלא להכביד על מערכת העיכול בארוחה כבדה מדי. העדיפו חטיפים דלי שומן וקלים לעיכול, כמו קרקרים, בננה או כריך קטן. נסו להימנע ממזונות מתובלים או חריפים מדי, כמו גם ממוצרי חלב עתירי שומן, אשר עלולים להגביר את תחושת חוסר הנוחות במערכת העיכול. חשוב גם לשתות מספיק מים לאורך הנסיעה, מכיוון שהתייבשות יכולה להחמיר סימפטומים של בחילה ותשישות.

עצירה להתרעננות

במהלך נסיעות ארוכות, קחו הפסקות מתוזמנות לאורך הדרך כדי לאפשר לגוף להתרענן ולהתאוורר. יציאה מהרכב, שאיפת אוויר צח והליכה קלה יכולות לסייע בהפגת תחושת הבחילה ובאיפוס המערכות הפנימיות. נצלו את ההזדמנות כדי למתוח את השרירים, בעיקר באזור הצוואר והגב, שנוטים להתכווץ בזמן ישיבה ממושכת. ככל שתקפידו על עצירות תכופות יותר, כך תוכלו לשמור על הרגשה נינוחה יותר לאורך כל הדרך. אל תתביישו לבקש מהנהג לעצור בתדירות גבוהה יותר אם אתם חשים בצורך בכך. זכרו שגם נוסעים אחרים עשויים להתמודד עם אתגרים דומים, ועצירות קבועות יכולות להועיל לכולם.

לימון

הריח המרענן והחמצמץ של לימון טרי או מוצרים המכילים לימון יכול לסייע בהקלה על בחילות בזמן נסיעה. אפשר להביא פלחי לימון או מגבונים לחים בניחוח לימון, ולהשתמש בהם בעת הצורך כדי להתרענן ולהפיג את ההרגשה המטרידה. השפעתו המיטיבה של הלימון נובעת מהשמנים האתריים שבו, המשפיעים על חלקים במוח הקשורים לוויסות בחילה. אפשר גם להכין מראש בקבוק מים עם פלחי לימון וללגום ממנו באיטיות לאורך הנסיעה. המיץ החומצי מרגיע את הקיבה ותורם לתחושת רעננות כללית. מעבר לכך, עצם הפעולה של הכנת המשקה וההתעסקות בו במהלך הדרך יכולה לספק הסחת דעת חיובית ומועילה.

להימנע מקריאה

כמו השקיעה בסלולרי, גם התמקדות בטקסט במהלך נסיעה, דרך ספר או מסך, עלולה להגביר מאוד את הסיכוי לפתח אי נוחות. הקריאה מערבת תנועות של גלגלי העיניים אשר אינן מסונכרנות עם תנועת הנסיעה, ובכך מעוררות בלבול במוח ומחמירות תסמינים של מחלת תנועה. מומלץ להימנע מפעילות זו ככל הניתן, בייחוד אם ידוע לכם שאתם נוטים לבחילות. עם זאת, אם אתם מרגישים שהקריאה מסיחה את דעתכם מהנסיעה ואתם לא יכולים לוותר עליה, נסו לקחת הפסקות תכופות כדי להרים את המבט ולהתמקד בנוף שבחוץ. פיצול זמן הקריאה לפרקים קצרים ובהתבוננות לנקודה מרוחקת ויציבה, עשוים למתן את ההשפעה השלילית ולאפשר לכם ליהנות מהקריאה בלי לשלם את המחיר המלא של הבחילה.

האזנה למוסיקה

האזנה למוסיקה מרגיעה או לפודקאסטים מעניינים יכולה להסיח את הדעת ולספק הנאה במהלך הנסיעה הארוכה, ללא הצורך להתמקד בתנועות או בגירויים חזותיים מהירים. בחרו פלייליסט עם שירים שאתם אוהבים וצלילים המשרים לכם אווירה נינוחה ונעימה. התמקדות המוזיקה יכולה להפחית את הקונפליקט החושי ולהרגיע את המערכת העצבים, ובכך לתרום להקלה על בחילות. אם יש לכם אוזניות עם ביטול רעשים זו יכולה להיות אופציה מצוינת לצמצום הגירויים הסביבתיים ולהעצמת החוויה המוזיקלית. האזנה למוזיקה ולתכנים איכותיים יכולה להעשיר את הנסיעה ולהפוך אותה לחלק מהנה ומעצים של החוויה הכוללת.

לדבר בערנות עם החברים בטיול

אינטראקציה חברתית במהלך הנסיעה יכולה להיות הסחת דעת מועילה ולתרום לשחרור הלחץ והחרדה הקשורים לבחילות. שיחה עם אנשים אחרים יכולה להסיט את תשומת הלב מהמיקוד העצמי ומאי הנוחות, ובכך להפחית את עוצמתם. נצלו את הזמן כדי להתעדכן עם חבריכם לטיול, לשתף בסיפורים מעניינים או פשוט לצחוק יחד. אם אתם נוסעים לבד, נסו לפתח שיחה עם הנוסעים שלצידכם, אולי אפילו תפגשו חברים לכל החיים.

 

איך אפשר בכל זאת למתן את התחושה?

טוב לדעת יש דרכים נוספות שאולי לא יעלימו את התחושה הלא נעימה אבל יוכלו למתן אותה:

לשבת מקדימה באמת עוזר

ישיבה בחלקו הקדמי של האוטובוס יכולה להפחית את הנטייה לבחילות. ההנחה היא כי המושבים הקדמיים חווים פחות תנודות ותזוזות פתאומיות בהשוואה לחלק האחורי של הרכב או האוטובוס, ובכך מצמצמים את הגירוי לאיבר שיווי המשקל במוח. נוסף לכך, הנוף הנשקף דרך השמשה הקדמית מספק אופק יציב להתמקדות, בהתאמה להמלצה הקודמת שלנו. עם זאת, חשוב לציין שההשפעה של מיקום הישיבה באוטובוס על הבחילות עשויה להשתנות מאדם לאדם. חלק מהנוסעים עשויים למצוא הקלה בישיבה מלפנים, בעוד אחרים ידווחו על הטבה דווקא במושבים מאחור או במרכז הרכב. גורמים כמו העדפות אישיות, מבנה האוטובוס הספציפי והרגישות האינדיבידואלית יכולים להשפיע על האזור האופטימלי לישיבה לכל נוסע.

 

מי יותר רגיש?

קיימת שונות רבה בין אנשים מבחינת הרגישות לבחילות ונטייתם לחוות אותן במהלך נסיעות. ילדים קטנים, בדרך כלל בין הגילאים שנתיים עד 12, נוטים יותר לפתח מחלת תנועה בהשוואה למבוגרים. מערכת שיווי המשקל אצל ילדים עדיין מתפתחת, ולכן הם עשויים להיות פגיעים יותר לחוסר התאמה בין אותות ויזואליים לווסטיבולריים. נשים, בייחוד במהלך היריון, עלולות אף הן לחוות בחילות מוגברות בזמן נסיעות. שינויים הורמונליים וגירויים פיזיולוגיים הקשורים להיריון יכולים להשפיע על רגישות מערכת העיכול ולהגביר את הנטייה לתסמינים כמו בחילה וסחרחורת. נוסף לכך, נשים הנוטלות גלולות למניעת היריון עלולות למצוא את עצמן רגישות יותר לתופעות אלה.

גורמים נוספים שיכולים לתרום לרגישות מוגברת כוללים מחלות או בעיות רפואיות מסוימות, כמו מיגרנות, דלקות אוזניים או הפרעות נוירולוגיות. גם מצבי לחץ ומתח, עייפות או חרדת נסיעה יכולים להחמיר את התגובות הגופניות לתנועה ולהגביר את הנטייה לבחילות. חשוב להכיר בגורמים האינדיבידואליים שלכם ולהביא אותם בחשבון בעת היערכות לנסיעות ארוכות.

 

ותק הנהג וניסיונו יסייעו

חברת “כנפי יונה”, המעסיקה נהגים בעלי ידע וניסיון נרחב בתחום, מבינה את חשיבות הנהיגה המותאמת לנוחות הנוסעים. נהגי החברה המיומנים מכירים את מסלולי הנסיעה, את עוצמות הפניות והעיקולים ויכולים לצפות מראש אזורים מאתגרים ולהתאים את אופן הנהיגה בהתאם. הם גם מודעים לסימני אי נוחות אצל הנוסעים ומוכנים לבצע עצירות מתוזמנות לאורך הדרך כדי לאפשר הפוגות והתאוששות. תקשורת פתוחה עם הנהג לגבי צרכים מיוחדים או רגישויות של הנוסעים יכולה לסייע רבות. אל תהססו לשתף את הנהג אם אתם מרגישים שעצירות תכופות יותר או נהיגה איטית במקטעים מסוימים יכולים להועיל למצבכם. נהגים מקצועיים בעלי ניסיון ינסו להתחשב בבקשות כאלו ולאזן בין לוח הזמנים לבין הדאגה לרווחת הנוסעים.

 

הקשר בין איכות האוטובוס לאיכות הנסיעה

לאיכות כלי הרכב שבו נוסעים יש השפעה מכרעת על חוויית הנסיעה ועל הסיכוי לפתח בחילות. אוטובוסים מודרניים ומתוחזקים היטב, כפי שאפשר למצוא בצי הרכב של כנפי יונה, מצוידים במערכות מתקדמות המספקות נסיעה חלקה ויציבה יותר. מערכות בולמי הזעזועים והקפיצים האיכותיים סופגים את המהמורות והשיבושים בכביש ומונעים תנודות חדות, אשר יכולות להחריף בחילות. נוסף לכך, אוטובוסים חדישים מתאפיינים לרוב במערכות בקרת אקלים משוכללות, המאפשרות שמירה על טמפרטורה נעימה ואוורור הולם בתוך האוטובוס. יכולת לווסת את מיזוג האוויר ולהבטיח זרימת אוויר צח תורמת לתחושת נוחות ומונעת הצטברות של חום וליחות, אשר עלולים להגביר סימפטומים של בחילה וסחרחורת.

 

לסיכום

התמודדות מוצלחת עם בחילות בנסיעות ארוכות דורשת שילוב של מודעות, הכנה נכונה ונכונות לנסות שיטות שונות שיעזרו בכך. בין אם על ידי יישום טכניקות אישיות, תקשורת טובה עם הנהג או בחירת חברת הסעות מקצועית – קיימים פתרונות רבים שיכולים להקל על אי הנוחות ולהפוך את הטיול לחוויה מהנה ונטולת בחילות.

עוד מאמרים

מה שחשוב כשמזמינים אוטובוסים

22/04/2022

איך להפוך את הנסיעה לנעימה

10/06/2021

טיפים ובטיחות באוטובוסים

19/04/2021

מה חשוב לדעת על תיירות ישראלית

20/02/2021

הסעות במיניבוס

12/01/2021

רוצים לנסוע איתנו?

מלאו עכשיו את הפרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם

חברת הסעות כנפי יונה

להצעת מחיר השאירו פרטים

חברת הסעות כנפי יונה

עד 20% הנחה לשרותי ההסעות